joi, 18 august 2016

Jocurile Olimpice de la Rio 2016

Gimnastică Ritmică la Rio

Timpul trece, Jocurile Olimpice au inceput deja de 13 zile şi  aşa se apropie competiţia de Gimnastică Ritmică, unde o vom putea urmari în calificări la proba indidual compus pe tânăra Ana Luiza Filiorianu, reprezentanta României după 20 de ani de aşteptare.
De 13 zile trecem prin clipe de bucurie, tristete, dar din pacate amăraciunea s-a făcut mai mult simţită în sportul românesc la această ediţie a Jocurilor Olimpice, motivele? nu cred ca trebuie să încep să le înşir iar şi iar după câte articole au apărut prin presă odată cu ratarea obţinerii unor medalii la sporturi unde am scris istorie sau chiar ratarea calificării la JO Rio cu echipa la gimnasticiă artistică sau lacrimile vărsate de cea mai valoroasă handbalista a lumii şi ale triplei campione olimpice la gimnastică.

Avem nevoie de o reforma a sportului românesc? Trebuie sa facem o strategie credibila şi durabilă, pe termen lung? sigur ca da, doar ca noi căutăm vinovaţi, de parcă ar ajuta la ceva. Nimic constructiv!

Să revenim la subiectul nostru principal, România calificată la Jocurile Olimpice de vară, disciplina gimnastică ritmică, dupa 20 de ani de absenţă.

Prima zi de concurs la gimnastică ritmică este în data de 19 august, ora 10:20 (ora Braziliei), 16:20 ora României. Puteţi urmări competiţia în direct pe canalul principal al televiziunii române TVR1, însă daca nu aveţi acces la un televizor vă propun alte două variante, urmăreşte online pe:
-  TVR +
-  NBC Olympics Livestream - Calificări Individual Compus, Prima si a II-a rotaţie (cerc şi minge)
-  NBC Olympics Livestream - Calificări Proba Individual Compus, a III-a si a IV-a rotatie (măciuci şi panglică)

Rezultatele si ordinea de start se vor fi afişa pe site-ul realizat de Federaţia Internaţională de Gimnastică pentru această ediţie a jocurilor olimpice: Start List & Results.

Competiţia individuală se desfăşoară astfel:
- Concurs I (Calificări, 4 obiecte) - 19.08.2016
- Concurs II (Finala individual compus, primele 10 sportive calificate din Concursul I) - 20.08.2016

Competiţia în proba de ansamblu:
- Concurs I (Calificări, 2 exerciţii) - 20.08.2016
- Concurs II (finala, 2 exericţii) - 21.08.2016

Premierea sportivelor se face doar dupa cumului punctajelor obţinute la cele 4 obiecte, în proba individual compus şi la cele două exerciţii în proba de ansamblu din concursul II.

Sportivele care vor lua startul in proba individual compus

Yana Kudryavtseva (RUS)


Este cea mai tânără campionă mondială din toate timpurile, triplă campioană mondiala în proba individual compus (2013,2014 şi 2015), câştigătoare a primei ediţii a Jocurilor Olimpice Europene din 2015 şi cvadruplă campioană europeană. A declarat că în anul 2012, când a avul loc ultima ediţie a JO, nu s-a gândit o clipă că va avea şansa de a participa la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de vară şi că va fi favoriţă in vederea obţinerii unui titlu olimpic.

Margarita Mamun (RUS)


Este a doua gimnastă ca şi valoare din Rusia dupa Yana, vicecampionă mondială (2014,2015) şi europeană (2016). Deţine recordul în obţinerea notei maxime, 20 de puncte, la un exerciţiu şi cel mai mare punctaj în proba individual compus, 77,150 p.. Cele doua punctaje record au fost obţinute la ultima Cupă Mondială de gimnastică ritmică de la Baku.

Melitina Staniouta (BLR) 


Melitina se află la cea de-a doua ediţie a JO, unde s-a clasat pe locul 12 in  calificări, fiind a doua gimnastă ca valoare a ţării sale ln acea ediţie. A fost medaliata de 3 ori cu bronz la campionatele mondiale in proba individual compus (2010,2013,2015), si este pretendentă la medalie pentru aceste Jocuri Olimpice, reprezentând o ţară cu mare tradiţie in gimnastica ritmică.

Ganna Rizatdinova (UKR)


Ganna, cea mai valoroasă gimnastă a ucrainei la ora actuala, aflată şi ea la cea de-a doua ediţie a JO. Medaliată de două ori înr-un campionat modial, cu argint în anul 2013, apoi cu bronz în 2014. La această ediţie a Jocurilor Olimpice se alfla în concurenţă directă cu Melitina Staniouta din Belarus, dar competiţia rămâne competiţie.
Ganna este o definiţie a şcolii de gimnastică Derugina.

Salome Pazhava (GEO)


Cea mai buna clasare a obţiunut-o în finala de la panglică în prima ediţie a Jocurilor Olimpice Europene, fiind şi prima gimnastă din Georgia care obţine o medalie la o etapă de cupă mondială. 
Salome este una dimtre cele mai iubite gimnaste contemporane datorită exerciţiilor sale originale.

Marina Durunda (AZE)


O gimnasta cu origini ucrainiere, crescută de la vârsta junioratlui de azerbaijean, a reuşit să se impună in topul celor mai valoroase gimnaste din lume. În 2015, la Campionatele Europene de la Minsk, obţine medalia de bronz în finala de la panglică şi în acelaşi an argint la prima ediţie a JO Europene. 

Neta Rivkin (ISR)


Cea mai valoriasă gimnastă israeliana a tuturor timpurilor. Rio înseamnă pentru ea cea de-a treia olimpiadă. În anul 2011 obţine prima sa medalie într-una dintre cele mai mari întreceri în gimnastica ritmică, medalie de broz în finale de la cerc în cadrului Campionatelor Mondiale de la Montpellier şi agint la măciuci la Campionatele Europene din acelaşi an.
Neta a fost purtătorul de drapel al Israelului la această ediţie a Jocurilor Olimpice.

Laura Zeng  (USA)


Cea mai tânără gimnastă din această competiţie, la doar 15 ani a reuşit calificarea la Jocurile Olimpice de vară în cadrul Campionatelor Mondiale de la Stuttgart din 2015, clasându-se pe locul 8 în finala de 24 in proba individual compus. Prin această realizare a reuşit să scrie istorie pentru gimnastica ritmică a Statelor Unite ale Americii.

Carolina Rodriguez (ESP)


Carolina a implinit 30 de ani in data de 24 mai, este cea mai varstnică gimnastă a elitei mondiale. A obţiut clalificarea direct la Campionatele Mondiale de la Stuttgart din toamna anului trecut, clasandu-se a noua. 

Son Yeon-Jae (ROK)


Son Yeon-Jae este cea mai valoroasă reprezentată a Asiei, de trei ori medaliată cu aur la Campionatele Asiei (2013, 2015, 2016), iar cea mai bună clasare a sa la un Campionat Mondial a fost locul patru în anul 2014. Această gimnastă se antrenează pe parcurcusul întregului an la şcoala de gimnastică din Novogorsk, (RUS).

Neviana Vladinova (BUL)


Neviana cunoscută pentru spectaculozitatea exerciţiilor sale, reuşeşte să descrie foarte bine şcoala bulgară de gimnastică ritmică, una dintre puterile mondiale la acest sport. Si-a câştigat biletul la Rio direct în prima etapă de calificare pentru jocuri, clasânu-se a zecea la Stuttgart.

Kseniya Moustafaeva (FRA)


Născută în Minsk (Belarus) însă familia s-a hotărăşte să se mute in Franţa când ea abia implinise vârsta de 5 ani. În anul 2013 dupa retragerea gimnastei Delphine Ledoux, participantă la Jocurile Olimpice de la Londra, Kseniya primeşte cetăţenia statului francez, La Campionatele Mondiale de la Stuttgart se clasează a doisprezecea, obţinând calificarea la Rio.

Varvara Filiou (GRE)

Una dintre cele mai iubite gimnaste, datorită carismei sale a reuşit să pătrundă în inimile spectatorilor. Varvara se pregăteşte majoritatea timpului in Rusia la şcoala de gimnastică din Novogorsk.

Kaho Minagawa (JPN)

Katsiaryna Halkina (BLR)

Sabina Ashirbayeva (KAZ)



Nicol Ruprecht (AUT)


Veronica Bertolini (ITA)


Ekaterina Volkova (FIN)


Anastasiya Serdyukova (UZB)

 Ana Luiza Filiorianu (ROU)

Reprezentanta României, Ana Luiza Filiorianu, reuşeşte calificarea la Rio în concursul preolimpic, o performanţă demnă de luat în considerare dacă privim că România nu a mai fost prezentă la Jocurile Olimpice la această disciplină de 20 de ani.
Ana Luiza este una dintre cele mai tinere gimnaste participante la această ediţie a JO, o competiţie care o va ajuta să dobândească experienţa necesară obţinerii unui rezultat cât mai bun la Tokio 2020.

Shang Rong (CHN)

Jana Berezko-Marggrander (GER)


Natalia Gaudio (BRA)

Elyane Boal (CPV)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu